845 poze   39161 vizite
Albume
1 CONTACTalbastru vienezberbec german   femela berbec turingian   femela bg turingian cu manta -vanduta   femela bg turingian cu manta pt 2014   femela bg turingian cu o noua serie de pui      pui bg turingian la 4 saptamani   femela bg turingian cu pui   femela turingian cu manta-2013   mascul bg turingian   mascul turingen cu manta   pui bg pe negru si pe albastruboboci de gascacocosi si gainicustile iepurilor   noua cusca a iepurilorfemela berbec german albastru   femela bg albastru   femela bg albastru poze noi      femela bg albastru 2014flori   crini   flori 2013informatii generale despre iepurii de casa   aprecierea varstei la iepuri   bolile iepurilor   furajarea la iepuri   medicamente si tratamente   otet de mere   principala boala a iepurilor tineri   retete      iepure la ceaun      pastrama de iepureneozeelandez albnoul paznic al iepurasilorpui 2013   mascul ug german 2 luni jumate   mascul ug german 4 luni- vandut   pui bg 4 sapt   pui bg turingian   pui bg turingian 2 saptamani   pui bg turingian 3 saptamani   pui urias gripui 2014urias gri   femela 2 ug german poze noi   femela nr 1      femela nr 1 cu pui   femela nr 2      femela nr 2 cu pui   femela nr 3      femela nr 3 cu pui   femela nr 4 cu pui   femele ug pt 2014   mascul   mascul ug fier      poze noi ug fier   mascul ug fier 2014   mascul ug pt 2014   pui 2 luni   pui 2 saptamani   pui 3 luni   pui 6 saptamani   pui cu parintii lorvand-cumpar   femela bg neagra cu manta   femela urias gri german   mascul de vanzare   mascul ug german vandut   masculi bg negri de vanzare   pui bg negri si negri cu manta de vanzare

membru din 13 martie 2012

aprecierea varstei la iepuri

Criteriile orientative pentru stabilirea varstei iepurilor de casa sunt mai putin concludente fata de cele exeistente la alte specii. Ghidandu-me dupa dinti si alte semne, aceste criterii satisfac, totusi, cerintele.

Aprecierea varstei dupa dinti

Schimbarea dintilor de lapte (caduci) cu dinti permanenti se face timpuriu. Dintii caduci (schimbatori) sunt numai cei 2 incisivi superiori secundari si premolari ; ei sunt de culoare mai deschisa decat dintii permanenti.
Dupa cateva zile de la nastere apar incisivii care-i inlocuiesc pe cei caduci. La aceasta varsta sunt 6 incisivi superiori asezati pe 3 randuri, spate in spate, cei dinurma asteptand caderea celor din mijloc, pentru a le lua locul.
La 18 zile apar premolarii permanenti care-i imping si le iau locul celor caduci: 3 superiori si 2 inferiori, de fiecare maxilar.
La 20 de zile ies molarii: 3 superiori si 3 inferiori pe fiecare maxilar, care la 30 de zile ajung la nivel.
Cresterea incisivilor principali are loc tot timpul vietii. Tocirea lor se face prin roaderea furajelor tari: graunte, ramuri, coaja copacilor sau unele obiecte din lemn. Forma suprafetei de tocire este ovala in tinerete si devine rotunda odata cu inaintarea in varsta. Lungimea incisivilor creste, de asemenea, odata cu varsta.
Culoarea incisivilor se inchide pe masura ce trece timpul, fiind alb-galbuie la tineret si galbena inchis spre bruna la iepurii in varsta.
Santul median, care exista numai la incisivii superiori ,se adanceste odata cu inaintarea in varsta, largindu-se si umplandu-se cu tartru.
Curbura incisivilor, mai accentuata la cei 3 superiori, se destinde odata cu varsta, forma de arc de cerc devine ovala si apoi ascutita, cu un unghi de la an la an mai mic.

Aprecierea varstei dupa alte indicii

Puii la nastere au pleoapele lipite, iar la 8-10 zile se dezlipesc si dupa aceea puii incep sa vada.
La nastere sunt fara par, la 6 zile se observa cresterea parului, care la 3 saptamani acopera bine corpul.
Puii se hranesc timp de 3 saptamani numai cu lapte, dupa care ies din cuib si consuma nutret din hrana mamei.
La 2 luni are loc prima naparlire.
La 3 luni apare instinctul genezic si la 4-5 luni sunt dezvoltate organele sexuale, la mascul testiculele migrand din cavitatea palviana in scrotum.
Oasele lungi cresc pana la varsta de un an. In tot acest timp, distanta intre oasele lungi ale membrelor, in special la genunchi si graset, se percepe cu usurinta, permitand delimitarea capetelor cu degetul, ceea ce se face mai greu dupa aceasta varsta.
UNGHIILE la iepurii tineri sunt scurte, subtiri, elastice si ascutite ; odata cu inaintarea in varsta se ingroasa si devin cornoase, tari, curbate si cu varful bont. Culoarea unghiilor se inchide odata cu varsta, pe suprafata lor apar valuri circulare de corn, indicand perioadele de gestatie sau de hranire deficitara, asemenator cercurilor observate pe coarnele ovinelor sau taurinelor in situatii asemanatoare.
Toate aceste criterii privitoare la varsta iepurilor de casa sunt orientative. Ele sunt in functie de sortimentele de furajare folosite, modul de preparare a hranei, precum si de conditiile in care sunt crescuti.
In crescatoriile bine organizate, iepurii sunt individualizati (prin tatuaj la ureche sau cu crotalii numerotate), tinandu-se evidenta datei de nastere fiecaruia. Consultand aceasta evidenta, putem sti cu exactitate varsta iepurilor de casa din crescatoria respectiva



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 2
mindraion 18 decembrie 2013  
Am mai invatat ceva, poate mai putin cunoscut despre iepuri! Multumim pt informatii!
Raportează
bundu 23 februarie 2013  
interesante si mai ales utile sfaturi
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.